Onze kerk Onze kerk

Ontstaan
In 1517 vond de eerste-steenlegging van de kerk in Heelsum plaats. De bouw, gefinancierd door de heren van Doorwerth, duurde - gezien de omvang van het bouwwerk - vrij lang; pas in 1519 werd begonnen aan de dakbedekking.
De kerk, gebouwd als katholiek godshuis, bestond aanvankelijk louter uit schip en koor, die beide van gelijke breedte zijn. Het koor is, zoals bij zoveel katholieke kerken, op het oosten gericht. In dat koor, dat traditiegetrouw enige treden hoger is dan het schip, bevond zich destijds het hoofdaltaar.

Overgang naar het protestantisme
De overgang naar het protestantisme vond in Heelsum laat plaats, aangezien de in deze streek zeer invloedrijke heren van Doorwerth, eigenaars van het kerkje, lange tijd het katholieke geloof bleven aanhangen. In de loop van de 17e eeuw moet de kerk echter een protestantse inrichting hebben gekregen. Het belangrijkste onderdeel in de ruimte werd de kansel. In de protestantse eredienst staat de prediking immers centraal. Daarom zijn de banken rond de kansel gegroepeerd, opdat men de predikant goed kan horen en zien.
In 1658 kwam men in het bezit van de huidige preekstoel, afkomstig uit de Lutherse kerk in Arnhem.

In 1859 werd de dwarsbeuk aan de zuidzijde gebouwd. Een gedenksteen bij de ingang herinnert hier aan.
De verbouwing vond plaats onder de douairière Baron van Brakell (de kerk was destijds nog immer eigendom van de heren van Doorwerth). Het grafmonument van haar man, Baron van Brakell, heer van Doorwerth (gestorven in 1853) en haar zelf bevindt zich buiten aan de zuidzijde van de kerk.

Na de tweede wereldoorlog
Tijdens de laatste wereldoorlog leed de kerk veel schade, zodat een ingrijpende restauratie noodzakelijk was. De ronde ramen in het koor verdwenen en de oorspronkelijke ramen werden gereconstrueerd. Het venster in de toren, dat in de loop der tijd ook dichtgemetseld was , herkreeg zijn oude gedaante. Verder werd de preekstoel ingekort en ook verplaatst .
 In 1952 was de restauratie voltooid en in het jaar daarop kreeg de kerk een nieuw orgel. Het eerste orgel van het kerkje, datering uit 1861, was in het oorlogsgeweld ten onder gegaan. Inmiddels heeft de kerk in 2004 z’n derde orgel gekregen.

Halve-eeuwfeest van de Hervormde gemeente
In 1976 werd besloten, ter ere van de 50-jarige zelfstandigheid van de gemeente (voor 1926 vormde Heelsum samen met Renkum één kerkgemeente), vier vensters in de noordwand van het schip te voorzien van gebrandschilderd glas. De Lutherse predikant-glazenier P.H.G.C.Kok (1919-1981) vervaardigde de ramen.

Eredienst (3e Advent) - viering Heilig Avondmaal
datum en tijdstip 16-12-2018 om 10.00 uur